Beveiliging en privacy van the Internet of Things (IoT – deel 2)

06 juni 2017

De IoT verwijst naar de koppelingen van apparaten naar andere apparaten, computers en smartphones. Auto's, keukenapparatuur en zelfs hartmonitoren kunnen allemaal via IoT worden aangesloten. En als het Internet van Dingen blijft groeien de komende jaren, zullen steeds meer apparaten aan dit lijstje worden toegevoegd.

Al deze apparaten zullen heel wat persoonlijke data op dagelijkse basis genereren, opslaan en verzenden. Hoe zal dit beveiligd worden? Waar moeten we rekening mee gaan houden? En in hoeverre vinden consumenten het oké als deze data verzameld wordt. Hieronder een aantal beveiliging en privacy issues die wij zien in de wereld van IoT.

Tot waar is het acceptabel?

Slimme wasmachines, koelkasten en thermostaten, de potentie van deze slimme apparaten kan het leven een stuk vergemakkelijken. Smart watches, fitness trackers en telefoons zijn de wearable IoT apparaten van nu. Toch is de vraag of de gemiddelde consument 24 uur per dag een draagbaar apparaat wilt meenemen dat al hun activiteiten controleert? Een apparaat dat daadwerkelijk toegang heeft tot alle apparaten of gegevens van deze consument? Waar zal de lijn getrokken worden door consumenten als het aankomt op connectiviteit?

Gevoel van veiligheid

Om door te pakken op tot waar we het acceptabel vinden; gevoel van veiligheid zal hier een belangrijk aandeel in hebben.

We merken het nu al bij onze marketing werkzaamheden: consumenten maken zich in toenemende mate zorgen om hun privacy. Laat staan als verschillende apparaten, van verschillende aanbieders, ieder met een ander motief data van ons gaan vergaren. Willen we bijvoorbeeld dat apparaten gaan registreren waar we heen rijden, hoelang we daar gemiddeld zijn en dus ook of hier patronen in te herkennen zijn? Zo kan opeens duidelijk worden wie, wanneer en voor hoe lang van huis is. 

Als IoT steeds meer van toepassing wordt bij nieuwe apparaten zal dit één van de onderdelen zijn die fabrikanten moeten tackelen. Hoe garanderen ze de veiligheid van deze data of van het hacken van deze data?

Updates IoT apparaten

Het beveiligen van IoT apparaten betekent meer dan alleen de eigenlijke apparaten zelf beveiligen. Bedrijven moeten ook beveiliging opbouwen in software applicaties en netwerkverbindingen die met deze apparaten zijn verbonden. Want hoe wordt een apparaat up-to-date gehouden dat 10 jaar moet meegaan, zoals een wasmachine? Wordt een software update standaard uitgevoerd en tot hoelang blijft een bedrijf dat type apparaat of software ondersteunen? Veel vraagstukken die zullen gaan spelen bij ‘connected devices’.

Hoe gaan we om met hackers?

Cyber-aanvallen zijn een toenemende bedreiging. Ransomware is voor velen geen onbekend woord meer. Hackers hebben ook al bewezen te kunnen doordringen tot de boardcomputer van auto's, smart watches en beveiligingssystemen van woningen.

Op kleine schaal zullen we ons nog niet zo zorgen hoeven maken dat hackers consumenten targeten. Voornamelijk omdat er bij grote corporaties meer te halen valt.

Maar wat als al de gegenereerde data van een gekoppelde koelkast en bestelsysteem van de plaatselijke supermarkt in handen valt van hackers. Dan kunnen ze ineens toegang krijgen tot de creditcard en volledige NAW-gegevens.

Goede beveiliging van lokale data (bij de consument), maar ook waar dit opgeslagen wordt (cloud of fysieke servers) zal steeds belangrijker worden. Gelukkig komt dit onderdeel steeds meer op de radar van bedrijven; wij zien per jaar de aanvragen voor data beveiliging stijgen. Op dit issue vooruit lopen is een verstandige keuze en kan veel narigheid besparen. Bekijk hoe wij uw data en ICT omgeving kunnen beschermen

Deze blogpost is onderdeel van onze Internet of Things reeks. In het eerste deel introduceerde Dania Internet  of Things en wat ons te wachten staat

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW