Ben je al overgestapt naar Google Analytics 4 (GA4)? Zo niet, dan is het nu de laatste kans om de migratie uit te voeren!
Vanaf juli 2023 wordt GA4 de enige versie van Google Analytics die beschikbaar is. Google Universal Analytics verzamelt dan geen data meer. Daarom wordt het nu de hoogste tijd om te migreren.
In deze blogpost delen we een handige migratie- en set-up checklist. Zo zorgen we ervoor dat je probleemloos overstapt naar GA4. We bespreken de belangrijkste stappen en controles, zodat je klaar bent voor de overgang. Lees verder en ontdek hoe je het meeste uit GA4 kunt halen.
Hulp nodig? GA4-migratie op maat voor slechts €500,- inclusief dashboard
Na 10 jaar faseert Google Universal Analytics ua uit en dit is de laatste maand voor de deadline van juli 2023. Google Analytics 4 is de nieuwste versie van het populaire analytische platform van Google.
Het biedt geavanceerde functies en tracking mogelijkheden. Hierdoor verkrijg je beter inzicht in het gedrag van je website bezoekers. Met GA4 kun je de volledige customer journey volgen, inclusief interacties op verschillende apparaten en kanalen. Bovendien voldoet GA4 aan betere privacy voorschriften en biedt het een verbeterde gegevens bescherming.
Om deze google analytics 4-property's is het echt te doen:
Nadat Google Universal Analytics volgende maand ophoud te bestaan, heb je nog eind 2023 toegang tot de gegevens. Daarna wordt de toegang geblokkeerd en kun je je data niet meer inzien. Historische data kun je niet importeren naar deze nieuwe versie.
We zetten de belangrijkste en meest voorkomende knelpunten voor je op een rijtje. Hier zit hem de frustratie voor wat betreft de migratie naar GA4:
Gegevensverschillen met GA4: Er kunnen grote verschillen zijn in de gegevens van Universal Analytics en GA4. Dit komt door verschillende trackingmodellen en mogelijkheden voor modellering. Deze verschillen leiden tot mogelijk tot discrepanties in conversies en andere statistieken. Het is belangrijk om te begrijpen dat google analytics 4-gegevens anders verwerkt. Het analyseert anders en gebruikt een ander data model.
Verlies van Universal Analytics-data: De Universal Analytics-data is op een gegeven moment niet meer toegankelijk. Het is dus belangrijk om de historische data op te slaan. Doe dit door deze te exporteren naar CSV-bestanden, BigQuery of door dashboards als PDF op te slaan.
Doelen in GA4: In GA4 zijn doelen vervangen door gebeurtenissen en conversies. Gebruikers moeten gebeurtenissen aanmaken en deze markeren als conversies om vergelijkbare functionaliteit te krijgen als doelen in Universal Analytics.
Views en bounce-rate: In GA4 zijn views en bounce-rates niet meer beschikbaar als standaard metingen. Het is raadzaam om te focussen op andere metingen, zoals actieve gebruikers en betrokken sessies.
Source/Medium-rapportage: Het Source/Medium-rapport is niet eenvoudig te vinden in GA4. Gebruikers moeten het zelf aanmaken volgens specifieke instructies.
E-commerce tracking in GA4: Het implementeren van e-commerce tracking in GA4 vereist extra stappen. Denk hierbij aan het gebruik van nieuwe event-namen en parameters. We raden aan om de UA-implementatie niet te wijzigen en dubbele gebeurtenissen aan te maken voor de GA4 property.
Verwijzingen uitsluiten: Voor webshops met betaalproviders zoals Adyen of Mollie moeten de URL's worden uitgesloten als verwijzingen. Stel dit opnieuw in in GA4, de wijzigingen worden niet automatisch gemigreerd.
Gegevensbewaring: De standaard gegevensbewaring in GA4 is ingesteld op 2 in plaats van 14 maanden. Dit moet je zelf aanpassen om gegevens langer te bewaren.
Remarketinglijsten opnieuw opzetten: Remarketing lijsten moet je handmatig opzetten in GA4. Deze worden niet automatisch geëxporteerd vanuit UA. De knelpunten die gebruikers tegenkomen zijn er, ook samengevat, dus heel wat. En het zijn zeker geen onbelangrijke punten. Voor jouw online succes en inzichten is belangrijk om het op de rit te hebben. Het is goed om ondersteuning te zoeken bij het migratieproces. In onderstaande paragraaf helpen we je met een migratie- en set-up checklist voor GA4.
Ons knelpunten-advies dekt samen met onderstaande checklist de belangrijkste basis voor een succesvolle GA4-migratie.
Wij helpen je alvast met een basis Google Analytics 4 Migratie-checklist is ervoor te zorgen dat je op hoofdlijnen geen belangrijke stappen mist.
Zorg ervoor dat je een Google-account hebt dat is gekoppeld aan je bedrijf of werk. Maak een nieuw GA4-account aan en configureer de account instellingen, inclusief de accountnaam en gegevensindelings-instellingen.
Maak een eigendom aan in GA4 en geef het een passende naam. Stel de rapportage tijdzone en valuta in op basis van je zakelijke behoeften.
Kies de juiste branche-instelling voor benchmarking statistieken. Controleer of alle eigendommen voldoen aan privacy voorschriften en beperkingen. Zorg ervoor dat alle eigendommen dezelfde valuta gebruiken.
Maak een gegevensstroom aan en geef deze een beschrijvende naam. Activeer verbeterde metingen voor de relevante acties op je website.
Voeg de GA4-tag toe aan je website via Google Tag Manager. Doe dit in samenwerking met je ontwikkelaars of door de documentatie van je websiteplatform te raadplegen.
Controleer of GA4 correct is geïmplementeerd door de real-time Rapporten te bekijken. Test deze ook door je website te bezoeken.
Wijs de juiste toegangsrollen toe aan teamleden of externe service providers.
De migratie naar Google Analytics 4 is essentieel voor het behoud van gegevens over website bezoekers en inzicht in hun gedrag. Met GA4 kun je profiteren van verbeterde functies en tracking mogelijkheden. Hiermee verkrijg je waardevolle inzichten.
Volg de migratie checklist om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor de overstap! Vergeet niet deze maand is de laatste kans is om de migratie uit te voeren. Juli 2023 is GA4 de enige beschikbare versie wordt. Begin vandaag nog en maak optimaal gebruik van Google Analytics 4 voor je bedrijf.